9 Vanligaste Självtester i Hemmet

Jämför de vanliga självtesten med hjälp av vår lista nedan. Här följer de 9 vanligaste självtesterna som kan göras i hemmet:

Ny artikel: Tror du dig ha svamp i underlivet?

 

Självtest Sköldkörtel

Om du som kvinna känner dig hängig, yr eller orkeslös så kan det vara sköldkörteln som spökar. Sköldkörteldrabbade kvinnor i landet har ökat de senaste årtiondet. 

 

Självtest Diabetes, Blodsocker

Om du känner att urinblåsan har krympt samtidigt som din törst är osläckbar så kan det vara diabetes. Testa din blodsockernivå med ett självtest. 

 

Självtest Järnbrist

Extrem trötthet, ångest, oro och uppgivenhetskänslor kan vara tecken på något så vanligt som järnbrist. 

Självtest Könssjukdomar

Var ansvarsfull och ta självtest för könssjukdomar. Dynamic Code självtest kommer antingen som enpack för specifikt utvald sjukdom, men också i paket om fyra, där du kan testa dig för de vanligaste könssjukdomarna: klamydia, gonorré, mykoplasma och trikomonas.

 

Självtest Klimakterie

Efter en viss ålder är symptom som trötthet, svettningar och ångest tecken på att klimakteriet är på intågande.

Självtest Urinvägsinfektion

Om du kissar ofta, ibland bara några droppar, och du känner en svidande känsla under tiden så kan detta vara tecken på Urinvägsinfektion. Även molande värk i nedre delen av magen är ett vanligt symptom.

 

Självtest Gluten

Glutenintolerans (Celiaki) ger dig en känsla av att vara uppblåst och öm om magen samtidigt som du kanske har diarré eller gaser. Glutenintolerans kan även skapa oroskänslor. 

Självtest Laktos

Vanliga symptom för laktosintolerans är att du får ont i magen, känner dig gasig, uppsvälld, orolig och har diarré. Laktosintolerans ska ej förväxlas med mjölkallergi, som är någonting helt annat. 

 

Självtest Prostata PSA

Vid en prostataförändring ändras nivån av PSA i ditt blod, alltså prostataspecifikt antigen. Självtest gör det möjligt att själv mäta upp dessa nivåer hemma. Vad är ett Självtest för hälsa?

Ett självtest för hälsa innebär att du själv kan ta de tester som du annars skulle behövt gå till en läkare eller vårdcentral för att göra. Många av testerna ger dig provresultatet inom några minuter medan andra, lite mer omfattande test, kräver att du skickar in proverna för analys. Detta görs enkelt med vanlig post.

Kan jag köpa självtest på ett apotek?

Många apotek är återförsäljare av självtest. För att se en komplett lista med apotek som säljer självtest för hälsa, klicka här och ta del av rabatterbjudanden. 

Är självtest tillförlitliga?

Som alltid är inget test 100% säkert. Vi har dock valt att arbeta med seriösa aktörer vars tester visat sig vara väldigt tillförlitliga. För specifikation kring testerna, läs alltid bruksanvisningen innan eller sök mer information på leverantörens egen hemsida.  

Hur kan det skilja så mycket i pris mellan leverantörerna?

Det beror på de metoder som testerna använder sig av vid analys av provresultatet. Självtest erbjuder exempelvis ett provresultat på plats, där ingenting behöver skickas in på ett labb för analys. Istället använder de sig av teststickor som ger utslag i färg. Dynamic Code och Letsgetchecked har istället tester som kräver att bli avlästa på labb, även om själva provtagningen kan göras  hemma. Letsgetchecked och Dynamic Code analyserar ditt prov på labb och du erhåller ett mer precist resultat som är lättare att följa upp efteråt

 

Vilket självtest ska jag välja?

Om du funderar över din hälsa i allmänhet eller om du har symptom som är diffusa eller oregelbundna så bör du uppsöka läkare som kan hjälpa dig vidare. Självtest är till för den som har på känn vad som skulle vara fel, och som under längre tid kunnat koppla samman sina symptom med en viss aktivitet, födointag och/eller ålder.

Om du istället vet vilken sjukdom du vill testa dig för medan är osäker på vilken producent du ska använda dig av så bör du jämföra vad testen omfattar samt hur tillförlitliga de är. Dynamic Code har exempelvis en mycket mer omfattande analys än sina konkurrenter, där följande ingår: 

  • Ärftlighet för celiaki (HLA-DQ2/DQ8 genotyp)
  • Serologiska markörer för celiaki (tTG-IgA)
  • Nivån av total-IgA.

Vad ska jag göra om jag får ett positivt svar?

Vid ett positivt provresultat bör du vända dig till vården för vidare handledning. Du kan använda dig av en så kallad digital vårdcentral eller nätläkare. Se över vad som finns tillgängligt i ditt län. 

Finns det något självtest för sköldkörtel?

Ja, det finns det. Självtest är en aktör för tester inom sköldkörtelrubbningar. Detta test är 95,5% tillförlitligt och har kommit att bli ett av Sveriges mest sålda självtest. Ingen analys behövs utan svaret erhålls inom 5 minuter. 450.000 svenskar har en diagnos som innefattar onormal sköldkörtelfunktion och/eller sköldkörtelrubbning  (källa: Vårdguiden – 1177). För att se om du ligger över eller under den gränsnivå som man utgår ifrån så är självtest både billigt att köpa och enkelt att använda. Om du sedan måste ändra i dina värden eller få exakta nummer för vidare analys så kan ett blodprov göras med werlabs

Finns det något självtest för diabetes eller blodsocker?

Ja, det finns det. Letsgetchecked har självtester för diabetes och mätning av blodsocker. I tabellen ovan kan du jämföra de olika testerna. 

Finns det något självtest för vitaminbrist?

Nej, det finns det inte. Generell vitaminbrist går inte att mäta genom ett självtest. Vårdcentraler med blodprovsmottagningar gör de bästa testerna för att utröna en vitaminbrist i kroppen. D-vitaminbrist är en av vanligaste bristerna i Sverige då vi under vinterhalvåret inte har tillräckligt stark sol för att kunna erhålla den dos som egentligen behövs. 

Finns det något självtest för könssjukdomar?

Ja, det finns det. Både för specifikt utvalda könssjukdomar och som paket för de fyra vanligaste könssjukdomarna. För att jämföra de olika självtesterna för könssjukdomarna, se tabellen ovan.

Finns det något självtest för gonorre?

Ja, det finns det. Gonorretest förbåde för kvinna och man erbjuds av Dynamic Code som innehar en mycket bra tillförlitlighet.

Finns det något självtest för nagelsvamp?

Ja, det finns det. Självtest för nagelsvamp erbjuds av Dynamic Code. Både säkerhet och tillförlitlighet är av toppklass.

Finns det något självtest för borrelia?

Ja, det finns det. Det finns flera olika prisvärda borreliatester.

Finns det något självtest för livmoderhalscancer?

Ja, det finns det. Självtest i hemmet för HPV kan utföras med Letsgetchecked. Provet skickas med post till labb för analys.

Finns det något självtest för svamp i underlivet?

Ja, det finns det. Både bakteriell vaginos och svamp i underlivet kan utrönas med hjälp av Dynamic Codes självtest. 

Finns det något självtest för syfilis?

Ja, det finns det. Självtest för syfilis kan du få via Dinatester. 

Finns det något självtest för spermier?

Ja, det finns det. För att utvärdera din egen eller din partners fertilitet så kan en spermieanalys göras på sädesvätskan. Man utvärderar helt enkelt spermierna och deras karaktäristiska drag för att se huruvida personen i fråga är fertil eller ej. FertilCount är ett självtest från nätapoteket Mecindo som hjälper par och personer över hela världen med att se över utgångsläget vid exempelvis en planerad graviditet. Se om vi har några rabattkoder eller kampanjer med Mecindo nätapotek just nu. 

FertilityScore är ett spermatest som säljs via Apotea. I detta test mäts antalet rörliga spermier. Vid ett överstigande av 20 miljoner per millimeter så ges ett positivt utslag på FertilitySCORE. Detta är även WHOs gräns för vad som anses vara manlig fertilitet. Ett lägre antal än detta ger ett negativt provresultat. 

Finns det något självtest för magsår?

Ja, det finns det. Självtest för magsår finns på marknaden.