15 näringsbrister som kan orsaka din trötthet

Att vakna på morgonen och känna sig utvilad och sedan skrida hela dagen igenom utan ett uns av trötthet är få förunnat. Orsakerna till trötthet kan vara många men symptomen alltid detsamma – det där omättliga behovet av vila som aldrig tycks upphöra.

Vi kommer här gå igenom 15 näringsbrister som kan ligga till grund för trötthet.

Vad den här texten tar upp

  • Vad är näringsbrist?
  • Näringsbrist orsak?
  • Vilka näringsbrister ger trötthet som symptom?
  • Vilka tester finns för näringsbrist?

 

Vad är näringsbrist?

För att kroppen ska fungera behövs flertalet olika ämnen tillföras. Om kroppen inte får tillräckligt med ett eller flera specifika ämnen så uppstår en brist i kroppen – så kallad näringsbrist. 

Vilken orsak ger upphov till näringsbrist?

Vanligtvis uppstår näringsbrist av två olika orsaker:
1. Den kost du äter innehåller inte tillräckligt av de viktiga ämnena
2. Din kropp är oförmögen att ta upp dessa ämnen

Vid olika dieter, där man väljer bort stora delar av kostcirkeln, är det lättare att få en näringsbrist om man inte är kunnig inom ämnet och vet hur man ska komplettera de förlorade näringsintaget.

 

Vilka Näringsbrister ger trötthet som symptom?

Vitamin B 12

Vitamin B12 är det som tillsammans med järn skapar röda blodkroppar. Röda blodkroppar behövs för att syresätta vårt blod. För lite vitamin B12 kan leda till blodbrist och kan ge symptom som trötthet, orkeslöshet och huvudvärk.

Järn

Som ovanstående text lyder så behövs järn för skapandet av röda blodkroppar. En brist på detta ämne leder till samma symptom som vid B12 brist och kallas järnbrist eller blodbrist. 

 

Folatbrist

Folat, som är en B-vitamin, är viktig för att blodproduktionen ska hållas på en normal nivå. Folatbrist i sig ger inga symptom men kan precis som vid järn- och B12-brist ge upphov till blodbrist. Detta kan i sig leda till trötthet.

När du är gravid kan du behöva ta tillskott av folat i form av folsyra. Läs mer om folatbrist under graviditet.

 

D vitamin

D vitaminbrist är en av Skandinaviens mest vanliga brister och beror dels på att vi inte har tillräckligt med solljus under vinterhalvåret.  Trötthet, ångest och orkeslöshet är alla tecken på D-vitaminbrist.

C vitamin

C-vitaminbrist hör inte till vanligheten i Sverige, men symptom  på detta kan i så fall vara trötthet och irritation.

Andra näringsämnen som inte hör till vanligheten att lida brist på men som kan vara värda att se över: Kolin, Niacin (vitamin B3).

 

Hälsokost och kosttillskott som motverkar trötthet

Mirakelmedicinen för att bli omedelbart pigg och alert finns tyvärr inte. Dock kan man se över sin kost och sina levnadsvanor samt hjälpa kroppen på traven genom att tillföra de ämnen som du kanske råder brist på.

Det finns en hel uppsjö av hälsobutiker och kostrådgivare som föreslår både en och flera produkter för att du ska bli piggare. Vi väljer istället att lista de produkter där det finns evidens för en mer långvarig effekt, om än inte direkt. 

Kosttillskott och hälsoprodukter som sägs hjälpa:

Ginseng används ofta som komplement till i vardagen och sägs ha en lugnande effekt på psyket. 

 

Sammanfattning

För att din kropp ska må bra som möjligt så behöver den få i sig alla de livsviktiga ämnen som utgör en grund för sin hälsa. Kom ihåg att en näringsbrist även kan visa sig i mer psykologiska former, som ångest och depression. Du behöver således inte vara fysiskt trött för att ha en näringsbrist. Se över dina egna värden för att få bättre koll på hur just du bäst kan hjälpa dig själv.