Självtest D Vitaminbrist eller Blodprov?

Vi kommer i denna artikel att gå igenom varför man behöver D-vitamin, hur man kan upptäcka D-vitaminbrist samt symptom och orsaker till detta för både vuxna och barn.

I vårt nordiska klimat är det extra viktigt att se över sitt d-vitaminintag. Enligt omfattande studier (bland annat av The Journal of American College and Cardiology), så lider mellan 30-50% av jordens vuxna befolkning av denna vanliga vitaminbrist. Vi kommer här gå igenom hur du själv kan upptäcka varningstecknen. 

D-Vitaminbrist kan påverka ditt immunförsvar negativt och göra dig mer sårbar under säsonger av sjukdom och virus. Vi kommer därför se över om du kan tänkas ligga i riskzonen för D-Vitaminbrist samt generellt gå igenom vad D-Vitamin egentligen är och vad du själv kan göra för att förebygga en eventuell bristsjukdom. 

 

Underrubriker D Vitamin

  • Vad är D vitamin?
  • Vilka är symtomen för D vitamin brist?
  • Vilka är riskgrupperna och orsakerna för D vitaminbrist?
  • Hur kan jag få i mig D vitamin?
  • Ska jag använda D vitamintillskott?
  • Vilket är det bästa D vitamintillskottet?
  • Vilken är den rekommenderade dagliga dosen av D vitamin?
  • D-vitamin provtagning, prov och provsvar

Som sammanfattning kommer vi även jämföra olika D-vitaminprov samt undersöka risken för om du själv lider av just D-vitaminbrist eller ej. 

 

Vad är D vitamin och hur får vi i oss det?

D-Vitamin finns i störst utsträckning i solens strålar och bildas när solen möter vår hud. Detta är också anledningen till att vi i Skandinavien ofta lider av brist på d-vitamin. I mindre mängder kan man dock även få i sig D-vitamin genom fet fisk, ägg, margarin och särskilt berikad kost. 

D-vitamin är så kallat lagringsbar och stannar således i kroppen under en viss tid. Detta innebär att vi efter oktober månad generellt behöver påfyllnad av D-Vitamin eftersom solen alltmer sällan kan ge oss det som behövs för att fylla vårt biologiska behov. Det är bevisat att boende i norra delarna av världen i större utsträckning lider av D-vitaminbrist än söderbor. 

 

Vilka är symtomen för D vitaminbrist?

 

D vitaminbrist hos barn

D-Vitamin är det som hjälper barn att lagra kalcium i kroppen, som i sin tur är det som gör benen och skelettet starkt och hållbart. Vid brist på D-Vitamin, så kallad rakit, får således kroppen svårt att lagra kalciumet och påverkade skelettdelar blir sköra och mjuka. För barn med rakit kan det uppkomma ojämnheter på skelettet, färgskador på emaljen på vuxentänderna samt nedsatt allmäntillstånd och försvagat immunförsvar.

I Sverige får alla barn D-vitamindroppar från födseln och upp till 2 års ålder. Mörkhyade och svarta barn får desamma droppar upp till 5 års ålder då produktionen av d-vitamin är nedsatt. Detsamma gäller för vita barn som går i heltäckande kläder även på sommaren. 

I Finland ges samma D-droppar upp tills barnet är 18 år .

 

D vitaminbrist hos vuxna

D-vitaminbrist hos vuxna kan, som många andra bristsjukdomar, vara svåra att upptäcka på grund av sina diffusa symptom. Orkeslöshet, trötthet, nedstämdhet är alla tecken på D-vitaminbrist. Även mer allvarliga tillstånd som benskörhet, muskelsvaghet, kramper, allmän smärta och ångestsymptom kan framträda i och med en brist på d-vitamin. 

 

Vanligaste orsaker till och symtom vid D vitaminbrist

  • Återkommande trötthet, nedstämdhet och ångest 
  • Ensidig växtbaserad kost utan järnrikt innehåll
  • Brist på solljus
  • Astmatiker
  • Personer mer Crohn’s sjukdom
  • Personer med Glutenintolerans
  • Personer som går igenom klimakteriet
  • Du ligger i riskzonen för att utveckla benskörhet

Vilka är riskgrupperna för D vitaminbrist?

Då det största intaget av D-Vitamin sker genom solen så är således alla som inte får tillräckligt med sol i riskzonen för att utveckla D-vitaminbrist. Att få i sig tillräckligt med D-Vitamin endast genom kost och föda är en nästintill omöjlig uppgift. Under vinterhalvåret är det därför uteslutande Skandinaver och norrbor de som kan behöva extra d-vitamin.  

De flesta experter råder oss svenskar att ta extra d-vitamin under vinterhalvåret, det vill säga från oktober fram till maj. Likaså Livsmedelsverket råder till extra d-vitamin tillskott mellan september till april.

När solen äntligen kommer fram under sommaren så finns det trots det personer som riskerar d-vitaminbrist. Äldre, solkänsliga och sängliggande är de främsta riskpersonerna då de spenderar lite tid utomhus trots sommartid. Även personer med heltäckande kläder eller så kallade UV-kläder bör vara extra noga med sitt d-vitaminintag. Gravida och ammande bör vända sig till Livsmedelsverket eller MVC för vidare information om de tillhör en riskgrupp. 

 

Hur kan jag få i mig D vitamin?

Utöver solljus så kan det vara bra att tänka på att maten du äter är d-vitaminberikad. Fet fisk, i synnerhet lax, makrill och sill, är typiskt d-vitaminrika fiskar. Mejeriprodukter som mjölk och margarin hör också till bra d-mat. Var dock noga med att inte få i dig för mycket kalcium då detta kan leda till kalciumlagringar och för höga nivåer av kalcium i blodet.  Detta kan i sin tur leda till njurproblem som njursvikt. 

Om du istället har för lite D-vitamin i kroppen så kan detta resultera i försvagat och skört skelett. D-vitamin finns både i dropp- och tablettform och kan inhandlas på närmsta apotek. Livsmedelsverkets rekommenderade dos för vuxna är mellan 10-20 mg om dagen. 

 

Ska jag använda D vitamintillskott?

Om du inte är i någon av riskgrupperna för D-vitaminbrist finns ingen egentlig anledning till att ta till kosttillskott eller liknande enligt läkare och myndigheter. Dock finns det flertalet kostrådgivare som föreslår att man tar ca 2000 IU i kosttillskott per dag under vinterhalvåret. 

Vid ett möjligt intag av kosttillskott bör man även komplettera med Magnesium och K2 (Vitamin K).

I sällsynta fall kan en överdos av D-Vitamin ske. Alla dessa fall har varit en direkt reaktion överdrivna och extrema intag av d-vitamin, samtliga i form av tillskott. 

 

Vilket är det bästa D vitamintillskottet?

Det mest fördelaktiga när man tar kosttillskott är att ta en kombiantionstablett . Detta innebär D-vitamin som bas samt även K2 och Magnesium. 

När vi letar efter en seriös aktör för kosttillskott så känns det viktigt att denne producent är baserad i Norden. Detta för att tillskotten ska innehålla de rätta mängderna D-Vitamin.

Det svenskägda företaget Elexir är en av dessa seriösa aktörer och har sin främsta kundkrets i våra grannländer Norge och Danmark. Tillskottet innehåller ovan nämnda vitaminer och mineraler samt gurkmeja, som sedan urminnes tider varit känd för att vara en kraftig antioxidant. Dock bör understrykas att detta tillskott har en låg dos av D-Vitamin om man jämför med renodlade D-Vitamin tabletter.  

 

Vilken är den rekommenderade dagliga dosen av D vitamin?

Rekommenderat dagligt intag från Livsmedelsverket (februari 2020)

  • Spädbarn, barn och vuxna under 75 år: 10 µg (400 IU) 
  • Vuxna med lite eller ingen solexponering samt vuxna över 75 år: 20 µg (800 IU) 

Var kan jag göra ett D vitamin prov?

Vanligtvis testas d vitamin nivån av två olika anledningar:

  1. Om du uppmärksammat symptom hos dig själv som överensstämmer med de för d-vitaminbrist, kontakta din vårdcentral eller nätdoktor för vidare råd och tester.
  2. Om du har en god hälsa med av olika anledningar önskar se över dina egna värden. Du kan då välja att antingen gå till en vårdcentral eller göra ett test hemma och sedan skicka in detta på analys. 

Blodprov via mottagning: Werlabs, Medisera eller Svenskprovtagning. Se nedan

Blodprov hemma: Lets get Checked. Se nedan

 

Hälsokontroll via Blodprov – D vitamin brist – Werlabs och Medisera

Självtest D vitamin brist – Gör testet hemma själv

Beskrivning

 För att köpa testet klickar du på den gröna Köp-knappen på Lets-get-checkeds hemsida, eller via Amazonknappen (amazon.co.uk). Efter att du mottagit testet sker stegen enligt nedanstående procedur:
– registrera en unik kod och ta därefter ett blodprov med den sticka som medföljer. Sticket ska tas i ett finger.
– skicka provet i medföljande brev och invänta provsvar. Detta kan ta upp till 2 veckor. 

 

För och nackdelar

  • Pris: 799 kr
  • Antal: Ett (1) test
  • Noggrannhet: God 
  • Svar erhålles om online
  • Provtyp: Stickprov
  • Tid och resultat: Circa 2 veckor
  • Kvinna/man: Unisex
  • Behöver konsultera läkare: Nej
  • Tillgänglighet: Sverige

 

Beskrivning

Efter att du mottagit testet sker stegen enligt nedanstående procedur:
– registrera en unik kod och ta därefter ett blodprov med den sticka som medföljer. Sticket ska tas i ett finger.
– skicka provet i medföljande brev och invänta provsvar. Detta kan ta upp till 2 veckor. 

För och nackdelar

  • Pris: 39 GBP (ca 440 SEK
  • Antal: Ett (1) test
  • Noggrannhet: God 
  • Skicka ditt prov och få svar online
  • Provtyp: Stickprov
  • Tid och resultat: Circa 2 veckor
  • Kvinna/man: Unisex
  • Behöver konsultera läkare: Nej
  • Tillgänglighet: Sverige